Login
+Follow
Login

Snöskolöpning – har potential att bli nästa löpartrend.

By Lars Svanerud on 2014.01.13 In Uncategorized

Snöskolöpning med moderna och lätta snöskor har verkligen potential att bli nästa löpartrend. Trailrunning trenden håller i sig och med ett par bra snöskor under löparskorna öppnar sig möjligheten att löpa i skogen även vintertid. Mitt egna första möte med snöskolöpning var för ett antal år sedan då Siljan Snowshoe race hade sitt premiärlopp. Jag fick på något sätt reda på att loppet skulle gå och lånade ett par Snöskor av naturkompaniet i Gävle för att kunna träna ett par veckor innan loppet. Premiärloppet var smällkallt runt – 30 och starten flyttades fram ett par timmar så att temperaturen skulle stiga något. En ganska liten skara löpare hade samlats med det rådde en härlig feststämning med musik, levande eldar och trevliga människor.

WSC_2014_hem

I år den 1 februari går samma lopp och nu med VM status och massor av internationella snöskolöpar stjärnor. Och jag har förmånen att återigen få vara med på denna fest.  Det kommer bli grymt jobbigt men jag ser verkligen fram emot att få springa i detta sammanhang. I de europeiska alpländerna är snöskolöpning en betydligt större sport än så länge än i Sverige. Även nordamerika ligger långt framme med tävlingar och många deltagare.  Det finns massor av lopp i fantastiska bergsmiljöer och en del riktigt långa distanser.

Snöskolöpning handlar annars för min del väldigt lite om att tävla. Precis som vid vandring och trailrunning är snöskovandring och snöskolöpning  ett i mitt tycke härligt sätt att ta sig fram i naturen. Att springa i någon dm pudersnö eller följa ett skoterspår gör att du tar dig fram fort är snön lösare blir det naturligtvis betydligt jobbigare då man trots snöskor alltid trycker ned snön som är opackad. Tävlingar går för övrigt alltid på pistade leder.

I morgon är det dags för ett intervallpass med 1000 metare i Sandvikens stadspark där det de senaste dagarna ramlat ned kall fin snö som ligger orört och bara väntar på att någon skall lägga det första spåret. Känslan är lite som när man står uppe på berget med skidorna på och har en orörd bergsida med lössnö nedanför sig. Till helgen kommer jag nöta höjdmeter på mitt hemmaberg, Kungsberget, strax norr om Sandviken.

Sverige har faktiskt sedan något år tillbaka ett Snöskolöpningslandslag. Det skall bli spännade att på plats se vad dessa starka löpare går för.  I och för sig hinner jag nog bara se ryggarna av dem då de försvinner uppför den branta starten med Rättsviks skidbacke.

 

 

1 Responses to "Snöskolöpning – har potential att bli nästa löpartrend."

    Comments (1)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Lars Svanerud

Beskrivningstext

TREKKING betyder fritt översatt "Att färdas i naturen".
Jag älskar verkligen att färdas i skog och fjäll. Vandra, klättra, paddla, springa, åka skidor, springa eller gå med snöskor eller köra hundspann är de metoder jag använder på mina turer. Det handlar inte om en hobby utan är min livsstil och mitt sätt att leva.

+Follow

Login