Login
+Follow
Login

Sulitelma runt dag 4 – plats för tankar och långa samtal

By Lars Svanerud on 2013.09.01 In På fjället Sulitelma runt 2013

 

 

 

På en fjällvandring över flera dagar så går jag sakta igenom en förändring. Första och kanske andra dagen finns vardagen där hemma fortfarande med i tankarna sedan sker en gradvis förändring där alla måsten på hemmaplan försvinner in i dunklet långt in i någon vrå i hjärnan. Helt plötsligt finns bara nuet, fjällen, hunden. DSCF5532webmin kära fru och det vi gör under dagen.  Vår hund som är en Alaskan husky på 2 år är verkligen en mästare på att leva i nuet. Vandra, spana på renar eller andra djur vi stöter på efter stigen. När vi stannar somnar han ofta ganska snart.

När vi vandrar kan vi vara tysta långa stunder vilket ger plats för tankar som kanske inte ryms att tänka så mycket på till vardags. Ibland uppstår ett långt samtal om ämnen som tar tid att prata om som vi kanske inte riktigt tar oss tid att prata klart om där hemma.

Att vara ute på en fjälltur över flera dagar är nog en av de bästa terapimetoderna som finns att uppbringa förutsatt att man känner sig trygg, säker och trivs med sällskapet eller ensamheten om man valt att vandra själv.

I slutet av dag 3 och under början av dag 4 vandrar vi precis på gränsen men inne i Padjelanta nationalparks södra delar. I nationalparken får man inte ha med sig hund enligt föreskrifterna men vi hade helt enkelt inte kollat tillräckligt noga på kartan och visste inte att vi befann oss i nationalparken. Anledningen till hundförbudet är franmförallt för rennäringen. Vi ser några renar under dagen och vid vårt tält under föregående kväll kom det riktigt nära. Lukas är kopplad under hela vår vandring och ingen skada är skedd. Men visst är det lite pinsamt att vi inte hade koll på detta tycker vi.

DSCF5545web

Denna dagen blir det ett vad där vattnet är såpass djupt att vi inte kan gå över med kängorna på. Vi vadar över med sandaler på fötterna och låter sedan tårna soltorka i det varma vädret. Idag är det om möjligt ännu varmare än igår. Vid flera tillfällen stannar jag vi bäckar vi passerar och häller vatten över huvudet för att svalka knoppen i de stekheta solen.

När vi passerar sjön Pieskijaure så går vandringen på skrå i ganska täta vide snår. Vi ett tilfälle tappar vi bort stigen och inser att vi följt en renstig en bit och går för högt upp på bergssidan. Vi hittar snart stigen igen och passerar så småningom gränsen in till Norge igen.

 

 

 

 

Platsen vi kommer fram till lite från ovan är nog en av de vackraste jag skådat i den skandinaviska fjällvärden. I alla fall i det sagolika väder som råder då sjön Muorkkijaure ligger helt spegelblank med Sulitelmas bergsmassiv i bakgrunden.

webDSCF5572

När vi satt upp tältet på den lilla stranden och maten puttrar i trangiaköket sitter vi länge och bara njuter i kvällssolen tills den sakta glider ner bakom bergskammen och vi kryper in i tältet och ner i våra sköna sovsäckar.

 

2 Responses to "Sulitelma runt dag 4 – plats för tankar och långa samtal"

  Comments (2)

 1. fjällripan wrote:

  Hej! Trevlig berättelse och fina bilder från er fjällvandring 🙂 Mvh Susanne

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Lars Svanerud

Beskrivningstext

TREKKING betyder fritt översatt "Att färdas i naturen".
Jag älskar verkligen att färdas i skog och fjäll. Vandra, klättra, paddla, springa, åka skidor, springa eller gå med snöskor eller köra hundspann är de metoder jag använder på mina turer. Det handlar inte om en hobby utan är min livsstil och mitt sätt att leva.

+Follow

Login