Login
+Follow
Login

Plötsligt smäller en av tältbågarna av

By Lars Svanerud on 2013.08.23 In På fjället Sulitelma runt 2013

Vi hör hur vinden dundrar nedför bergets norra sluttning innan den med full kraft slår till vårt röda Hillebergtält. Stenarna vi lagt på tältpinnarna för att de inte skall dras upp räcker inte till och vi måste med jämna mellanrum ta oss ur tältet och lägga på mer sten och spänna tältlinorna för att tillse att tältet inte blåser sönder. Att sova är helt omöjligt. Vid femtiden på morgonen är vindbyarna så kraftiga så att en tältbåge går av.

Efter en bilresa på 120 mil från vår bostad i Sandviken anländer vi, jag, min fru och vår hund Lukas som är en Alaskan Husky,  den lilla byn Sulitelma i Norge. Uppe på fjällsidan finns en hytta som går under namnet ”Ny Sulitelma” där parkerar vi bilen. Tre andra vandrare är på plats och har nyligen avslutat sin vandring. Som vandrare ofta gör när de möts växlar vi några ord och jag får reda på att två dem som är killar från Finland har gått ungefär samma runda som vi skall gå. Den tredje personen är en svensk tjej som vandrat ensam, startat i Kvikkjokk och varit ute i tretton dagar. Vi hör oss för om det varit några problem på turen och om broarna som finns utmärkta på kartan är ok.

Byn Sulitelma ligger i höjd med svenska Kvikkjokk och är ett fd gruvsamhälle. I den lilla byn  finns bl a en affär och ett gruvmuseum. Sulitelma ligger vid vägs ände omgiven av vatten och höga fjäll. Det största bergsmassivet är berget som har samma namn som byn, Sulitelma.Bergsmassivet ligger på den Svensk- Norska gränsen men den högsta toppen som når 1 914 meter över havet finns i Norge. Planen vi har är att vandra runt bergsmassivet genom inledningsvis följa nordkalottleden norrut.

Det är sen eftermiddag och vi bestämmer oss för att vandra några kilometer upp på fjället för vår första natt i tältet. Vädret är bra med relativt lite vind och växlande molnighet. Prognosen säger regn nästa dag. Vandringen startar med uppför, uppför och uppför. Vi stannar till vid en fjällbäck och lagar middag men väljer att vandra lite till innan vi slår läger för natten. Under vandringen möter vi några andra som är på väg i motsatt riktning. Två svenska grabbar som varit på några dagars fisketur, ett svensk par som undrar vart vi skall tälta där uppe bland all sten och en finsk ensamvandrare som varit ute i tre veckor och avslutar samtalet med ”I need pizza”  innan han med bestämda steg traskar vidare mot civilisationen i Sulitelma. Nu är vi högt upp och har Sulitelmas branta bersgsidor alldeles nära. Vi hittar en fin plats för tältet nära en mindre sjö. Vi kryper in och somnar snart men under natten tilltar vinden och det börjar regna.

När den första tältbågen smäller av så stöttar vi tältet från insidan genom att lägga packningen mot vindsidan och  sitta med ryggen mot vindsidan. När ännu en trots detta blåser av så är två av fyra bågar ur funktion. Vi har tältat i kraftiga vindar förr och t o m i storm under en vandring i Sarek. Något tält har aldrig blåst sönder tidigare. Det blåser så kraftigt i byarna att det är med möda man kan stå upprätt. Vi tar ändå beslutet att packa ihop våra saker och försöka ta oss till Porjushytta som ligger ca 4 kilometer bort och på lägre höjd. Vi fyller snabbt våra ryggsäckar och packar  ihop tältet. Nu står vi mitt i vinden och regnet, hunden, vår husky på 32 kilo far iväg och tappar då och då balansen i den kraftiga vinden. Vi själva får nu med packade ryggsäckar på vara koncentrerade för att inte ramla när vindbyarna dundrar mot oss. Efter lite besvär med branta snöfält och stark vind når vi efter drygt 2 timmar Porjushyttan. Här finns ett öppet utrymme där vi nu i lugn och ro kan fundera över läget, fixa frukost, avvakta bättre väder samt försöka laga tältet.

DSCF5484

Vädret blir bättre, molnen lättar, vinden minskar något och tältstängerna lagas tack vare att Hilleberg till tältet har med en extra sektion och en lagningshylsa vilket räcker precis tillsammans med lite silvertejp för att laga det som gått sönder. Detta innebär att vi inte behöver avbryta vandringen utan kan fortsätta enligt plan.

Så började vår fjällvandring ”Sulitelma runt” som vi genomförde i månadskiftet juli och augusti.

0 Responses to "Plötsligt smäller en av tältbågarna av"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Lars Svanerud

Beskrivningstext

TREKKING betyder fritt översatt "Att färdas i naturen".
Jag älskar verkligen att färdas i skog och fjäll. Vandra, klättra, paddla, springa, åka skidor, springa eller gå med snöskor eller köra hundspann är de metoder jag använder på mina turer. Det handlar inte om en hobby utan är min livsstil och mitt sätt att leva.

+Follow

Login